עיריית הרצליה הגישה לאחרונה תביעות משפטיות נגד מספר תושבים מהעיר בעלי קרקעות בה לשם החזר דמי פיצויים ששולמו להם לפני כ-15 שנים. הפיצויים ניתנו על רקע תכנית בנייה שעלולה היתה לפגוע בערך הקרקעות שבידם, אך בסופו של דבר בוטלה.
בין היתר, לפי אחד מכתבי התביעה, אשר הוגש על ידי עורכי הדין אילנה בראף-שניר ומורן מרוז ממשרד הררי-טוויסטר, נדרש זוג בעלי קרקע להחזיר לעירייה 180 אלף שקלים. לפי כתב התביעה, נקבע להם פיצוי בסך 84 אלף שקלים, ובתוספת ריבית והצמדה צמח ב-2003 ל-106,497 שקלים, וכעת עומד סכום ההחזר על 180,996 שקלים.
תכנית הבנייה האמורה היתה כריית מנהרה תת-קרקעית משדרות שבעת הכוכבים לרחוב מדינת היהודים מתחת לכביש החוף (כביש 2). זאת במטרה לאפשר נגישות נוחה ממזרח הרצליה למערבה ובעיקר לאזור התעשייה שממערב לכביש 2. התכנית אושרה ב-1999 אך עם אישורה הוגשו נגדה לוועדה לתכנון ובנייה עשרות תביעות לתשלום פיצויים. ב-2003 החליטה ועדת הערר לחייב את הוועדה המקומית לשלם פיצויים שאינם שנויים במחלוקת לחלק מבעלי הנכסים. אולם בחודש ספטמבר 2004, לנוכח ההתנגדויות הרבות ושיקולים תכנוניים, החלו הליכים לביטול התכנית. בדצמבר באותה השנה החליטה הוועדה המקומית על ביטולה והדבר פורסם רשמית ביולי 2005.
לנוכח הביטול, ביקשה הוועדה המקומית מוועדת הערר לדחות את כל התביעות לפיצויים. ב-2007 דחתה ועדת הערר את הבקשה, אולם קבעה כי השמאי יבחן מחדש את התביעות, כיוון שהתכנית בוטלה כעבור שש שנים. החלטת ועדת הערר, מציין כתב התביעה, לקחה בחשבון את בעלי הקרקע שמכרו את נכסיהם במהלך אותם שש שנים בהם היתה התכנית בתוקף, וסביר להניח כי מכרו אותם בשווי נמוך. בהמשך קבעה ועדת הערר כי הוועדה המקומית תהיה פטורה מתשלום פיצוי במקרים בהם שיעור הפגיעה לא עולה על 3.32% לאורך אותן שש שנים. למשל, בתביעה שהוזכרה על החזר הפיצוי בגובה180 אלף שקל עמד שיעור הפגיעה על 2.82% – ומכאן תובעות העירייה והוועדה המקומית את החזרת הפיצוי, כאמור 18 שנים לאחר שתכנית הבנייה אושרה ו-15 שנים לאחר שהנתבעים קיבלו את הפיצויים. על החלטה זו הגישו בעלי הנכסים ערעור מנהלי לבית המשפט המחוזי, שנדחה ביוני 2016.
מעיריית הרצליה נמסר בתגובה: מדובר בתביעות להשבה של כספים המוחזקים על ידי בעלי דירות בבחינת עשיית עושר ולא במשפט, לאחר שהן וועדת הערר והן בית המשפט המחוזי קיבלו את טענותינו וקבעו באופן חד משמעי שתכנית המנהרה, בגינה הם תבעו פיצויים, לא מצדיקה לשלם פיצויים כלשהם.
התשלום בוצע על פי דרישתם, לפני שהתביעות התבררו ולפני שתכנית המנהרה בוטלה. לאחר ביטולה, סירבו הבעלים לחזור בהם מהתביעות ולאחר הליכים שארכו שנים ארוכות, החליטה כאמור ועדת הערר שלא מגיעים לבעלים אלה כל פיצויים. בית המשפט המחוזי דחה הערעור שלהם על ההחלטה ועל כך לא הוגש ערעור לעליון. לא חלה כל התיישנות.
קובי
כל הכבוד לעירייה ולעובדי הציבור שהיו ערים להחזרים שהעירייה זכאית להם.
שאפו…