"מדוע מאלצים את הציבור לבחור בין נחל לבית ספר? מדוע העירייה לא מציעה פתרון שהוא גם וגם"?. כך שואלים אנשי "המטה להצלת נחל גליל ים".
כזכור, באחרונה פרסמנו ב"צומת השרון" כי העירייה הוציאה סקר לתושבים, בו הם מתבקשים לבחור בין שתי חלופות, לאור העבודה שסמוך לאפיק הנחל אמור להיבנות בית ספר שבנייתו חשובה לשכונת גליל ים הגדלה והמתפתחת: חלופה א' – שיקום הנחל, הגדלת ערוץ הנחל, "נגיסה" לתוך שטח חצר בית הספר – תוך שמירה על גודל מבנה בית הספר. חלופה ב' – הגדלת ערוץ הנחל תוך צמצום מספר הכיתות וכיתות הגן – על בסיס הרחקת מבנה בית הספר בכ-5 מטרים.
מדובר בפרק נוסף במאבק תושבים פעילים חובבי טבע שהחל בחודש מרץ השנה, כאשר גילו כי העירייה החלה בבניית בית ספר בשטח שבין שכונת נווה ישראל לפאתי שכונת גליל ים. התושבים טענו כי תכנון זה עלול היה ליצור מפגע בטיחותי וחזרה של הצפות של השכונה. בעקבות מאבק עיקש של תושבי השכונה, פעילים סביבתיים ותושבי העיר נענתה הנהלת העירייה החדשה שאז החלה את הקדנציה שלה לבקשות התושבים והבנייה הופסקה זמנית עד לקיום בירור בנושא ושיתוף ציבור.
לפני כשבוע בערך, כאמור, פרסמה העירייה סקר לתושבים המזמין אותם לבחור בחלופה התכנונית המועדפת עליהם. לטענת אנשי "המטה להצלת נחל גליל ים", בשתי החלופות לא מוצגות מידות, יחסים וחסרות התכניות המפורטות שאמורות להיות מוצגות באתר העירייה לקראת שיתוף ציבור ולכן לא ניתן לקבל החלטה מושכלת לגבי גורל בית הספר והנחל.
אנשי המטה טוענים כי כתוצאה מסקר זה, נוצר מצב שבו התושבים מתווכחים בינם לבין עצמם מה הערכים החשובים להם כביכול – חינוך מול טבע. לטענתם, היה על העירייה לבחון ולהציג חלופות נוספות. "מדוע העירייה לא הציעה חלופה של הגבהת הבינוי כך שגם הנחל וגם בית הספר ירוויחו?", הם שואלים. "מדוע העירייה לא מספרת שחלופה א' היא בעייתית בגלל הבנייה הצמודה לנחל זורם בחורף ועלולה לגרום להצפות ובעיות בטיחות לתלמידים ולמבנה בית הספר?".
עוד הם מוסיפים: "וכך נאלצים התושבים לבחור באחת משתי החלופות שהוצעו על ידי העירייה ללא שיתוף ציבור אמיתי המתחשב ברצונותיהם. נוצר מצב שהציבור נאלץ להתחלק למחנות – חינוך מול טבע ואנחנו רוצים להציע חלופה שתספק את שניהם. הנחל הוא משאב יקר ערך לקהילה כריאה ירוקה ייחודית, כתשתית ניקוז טבעית, כאתר טבע עירוני לרווחת הקהילה וכמסדרון אקולוגי חשוב המאפשר לצומח המקומי ולבעלי חיים לנוע ולהתקיים. ללא המסדרון הזה – הצמחים וחיות הבר שאנחנו רגילים לראות בסביבתנו -בשטחים הפתוחים ובשטחים העירוניים – לא יוכלו להתקיים".
במסמך שהוציאו נכתב: "המטה להצלת נחל גליל ים מבקש תכנון מחדש אשר שומר גם על בית הספר וגם על הנחל. זה אפשרי, ללא הצורך לבחור מה חשוב לנו יותר – החינוך או הטבע, כי שניהם חשובים. אנו מבקשים מהעירייה לחזור לשולחן התכנון, לאחר שתבצע שיתוף ציבור אמיתי ולא דרך פרסום סקר שאין בו מידע בסיסי חיוני כדי לקבל החלטה מושכלת".
מעיריית הרצליה נמסר בתגובה: "נחל גליל ים הינו פנינת טבע שעיריית הרצליה מצאה לנכון לשקם ולהפכה לאתר אקולוגי של למידה וחווית טבע. הסקר הוא רק רכיב ראשון בתהליך שכולל של שיתוף ציבור שילווה את פרויקט שיקום הנחל. בחירת החלופות מבוססות על בדיקות היתכנות אדריכלית, והחלופות הן עקרונות כלליים המוצגות לציבור. עם סיום הסקר, יתחיל התכנון המפורט על התכניות, וגם אז יערך שיתוף ציבור. החלופות והמשמעויות שלהן ברורות, פורסם פרוטוקול ומצגת שהוצגה בישיבה מצומצמת ואנו ממשיכים לקיים שיח עם נציגי מספר קבוצות בנושא כדי להמשיך לענות על שאלות העולות מהשטח. העירייה רואה כערך עליון את שיתוף הציבור, וכך היא עושה מתחילת הדרך. עם כניסתה של ההנהלה החדשה, ראש העיר שוחח עם נציגים בתחילת הדרך, הוחלט לעצור את בניית בית הספר לאחר בדיקת המשמעויות, כדי לחשב מסלול מחדש. ההנהלה החדשה קשובה להלך הציבור, ועל בסיס פניות התושבים התקבלה החלטה לשקם את הנחל, החלטה שלא הייתה לפני זה. שתי החלופות שהוצעו מתחשבות באופן שונה אך בצורה שווה בממשק בין החינוך לטבע. חשוב להבין כי אוכלוסיית גליל ים הולכת וגדלה וילדי השכונה זקוקים לבית ספר וגנים בדחיפות, על כן לא ניתן לדחות את הבנייה".
תגובות