תרגיל חירום זיהום בים, צילום עמית ליבר, יחצ
תרגיל חירום זיהום בים, צילום עמית ליבר, יחצ

נערכים לכל תרחיש בצל המלחמה: תרגיל גדול של אירוע זיהום ים נערך בחוף אכדיה

התרגיל נערך בחוף אכדיה צפון בהרצליה, במטרה להיערך לקראת אירוע זיהום גדול בנפט, העלול על רקע מלחמת חרבות ברזל וגם בימות שגרה. פדלון: "חשוב שהמדינה תירתם לנושא"

פורסם בתאריך: 4.2.24 08:30

כשלוש שנים אחרי אירועי "זפת בסערה", ועל רקע המלחמה, נערך בחוף אכדיה תרגיל המדמה אירוע זיהום ים וחופים בנפט בהשתתפות עשרות אנשי צוות ומתנדבים. התרגיל נערך בחוף אכדיה צפון בהרצליה, במטרה להיערך לקראת אירוע שפך שמן (נפט ונגזרותיו) העלול להתרחש על רקע מלחמת "חרבות ברזל" וגם בימות שגרה. התרגיל נערך בהובלת עיריית הרצליה, ובהשתתפות היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית במשרד להגנת הסביבה, צוות ומתנדבי 'חירום ים' של עמותת "אקואושן", נציגי הרשויות השכנות מעיריית ת"א-יפו ומועצה אזורית חוף השרון, נציגי משרד הפנים וקבוצת 'שגרירי ים', תלמידי כיתה ה' מבית הספר שמיר בהרצליה.

התרגיל דימה תרחיש של תאונה ימית מול חופי ישראל בה הייתה מעורבת מכלית של נפט גולמי, שאחד המכלים בה נפרץ וכמות של כ-15 אלף טונות של נפט גולמי זרמה לים. מודל ממוחשב לחיזוי התפשטות הזיהום חזה את הגעתו של הכתם לחופי מרכז הארץ בשעות הבוקר, בעקבותיו הוכרז על אירוע זיהום ים וחופים ברמת החומרה הגבוהה ביותר. מנהל התרגיל הפעיל את תכנית החירום של עיריית הרצליה, בוצעה הפעלת מתנדבי חירום ים בהובלת עמותת "אקואושן", ומפקחי היחידה הימית במשרד להגנת הסביבה ליוו את הפעולות וביצעו הדגמה של ציוד שאיבה ייעודי.

נציגי הרשויות השכנות סייעו אף הם למערך התגובה וילדי פרויקט 'שגרירי ים' הגיעו במטרה ללמוד על הנושא ועל הנעשה בתרגיל באמצעות הדרכה מצוות אקואושן. כלל הפעילות בתרגיל צולמה לצורך הפקת סרטוני הדרכה ומערכי למידה, אשר ישמשו ללימוד והדרכת מתנדבים חדשים ורשויות חופיות במסגרת מיזם "הרשת הארצית של מתנדבי חירום ים".

לתרגיל הנוכחי חשיבות רבה להגברת ההיערכות והמוכנות לאירועים מסוג זה, הן במצבי שגרה ויתר על כן על רקע המלחמה, בה האיום על מתקני אנרגיה ותשתיות ימיות בים גובר. הפעילות הענפה בתרגיל כללה פריסה של יריעות שחורות על החוף המדמות כתמי נפט שנפלט מהים, הקמת חפ"ק, סגירת אזורים, הצבת שילוט, צוותי ניקוי בחוף, תפעול של ציוד לטיפול בזיהום בחוף, הסברה לתלמידים ועוד.

נזכיר כי ב-17.2 יציינו שלוש שנים לפרוץ אחד האירועים האקולוגיים החמורים שידעה מדינת ישראל, אירוע "זפת בסערה", הזיהום הימי בזפת שנשטף אל חופי ישראל. במהלך התקרית נשטפה כמות משמעותית של נפט גולמי בצורת זפת אל עבר כ-170 ק"מ של חופי הים התיכון בישראל. בעקבות כך החלו פעולות תגובה לטיפול ולשיקום של החופים בהתאם לתוכנית הלאומית למוכנות ולתגובה לאירועי זיהום ים בשמן (התלמ"ת) בניהול מרכזי של היחידה הימית במשרד להגנת הסביבה, כאשר בחזית הפעולות היו הרשויות המקומיות החופיות, רשות הטבע והגנים, ובסיוע עמותות כמו אקואושן ומתנדבים רבים. מקורו של הזיהום היה בדליפה של כ-100 טונות של נפט גולמי, ככל הנראה ממכלית נפט שחלפה באזור.

מי שהובילה מאז ועד היום את פעילות המתנדבים במאבק לצמצום הנזק לחופי מדינת ישראל, הינה עמותת "אקואושן", הפועלת להגנה ולשימור הסביבה הימית של ישראל, ומובילה את "הרשת הארצית של מתנדבי חירום ים", במיזם משותף עם המשרד להגנת הסביבה, אשר מטרתו לסייע בידי הרשויות החופיות בעת אירוע זיהום ים וחופים בשמן. הרשת מונה מאות מתנדבים מרחבי הארץ, אשר עברו הכשרה מיוחדת לנהל אירוע זיהום נפט ולעזור במניעת השפעותיו ההרסניות על הסביבה הימית והחופית.

יו"ר פורום רשויות החוף וראש עיריית הרצליה, משה פדלון, אמר: "המטרה שלנו היא לוודא שכל המערכות יהיו מתואמות ביניהן ומוכנות, הן מבחינת הציוד הנדרש, והן מבחינת ידע ותרגול בשטח. אסון הזפת שארע לפני כשלוש שנים הראה עד כמה חשובה היערכות נכונה כדי להתמודד באופן יעיל עם משברים לאומיים. זוהי משימה בקנה מידה לאומי ולכן חשוב שהמדינה תירתם לנושא. כשם שבפורום רשויות החוף כולנו נרתמים לעזור אחד לשני, אני קורא לממשלה לעזור ולסייע בעתות משבר".

אריק רוזנבלום, מנכ"ל עמותת אקואושן: "באירועי זיהום ים בשמן (נפט), רוב הזיהום מגיע לחופים, גם כאשר מופעלים כל האמצעים האפשריים לטיפול בזיהום בעודו בים. על כן ההיערכות מראש והמוכנות של הגופים האמונים על הטיפול בחופים המזוהמים, בעלי תכניות החירום, חשובות ביותר. רשויות חוף כמו עיריית הרצליה, אשר דואגות לתרגל את הנושא באופן סדיר ומקצועי, לעדכן את תכניות החירום המקומיות שלהן ולרענן את הציוד הייעודי לטיפול בזיהום חופיהן בנפט, יאפשרו להקטין את הפגיעה בתשתיות החופיות החשובות להן ולתושביהן ואף יסייעו להקטין את הפגיעה האקולוגית בבתי הגידול החופיים ובבעלי החיים המאכלסים אותם".

ד"ר מיכל שטרן, מנהלת הרשת הארצית של מתנדבי חירום ים בעמותת אקואושן: "לסיוע של מתנדבים באירועי זיהום ים וחופים בנפט יתרונות רבים – רוב אירועי הזיהום מתרחשים ללא התרעה (תאונות דליפה) ועל כן קיים קושי בגיוס מהיר של כוח אדם מקצועי, זמין וקרוב. סיוע של מתנדבים שכבר עברו הכשרות מאפשר השמה מיידית וגמישות בזמן ובמיקום העבודה. מתנדבים מביאים מגוון רחב של יכולות והם בעלי מוטיבציה גבוהה ואף יכולים לסייע ברישום והסברה למתנדבים נוספים מקרב הציבור, כפי שראינו שקרה באירוע זיהום החופים בזפת לפני שלוש שנים. אנו מברכים את עיריית הרצליה שיזמה את התרגיל ועל ההזדמנות שניתנה לנו לתרגל את צוותי הפעולה של מתנדבי חירום ים".

תגובות

אין תגובות

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"צומת השרון הרצליה"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר