יצאנו לבדוק עם בני הנוער בעיר איך ישפיע עליהם החוק החדש. ר' ו-א', תלמידי תיכון אוסטרובסקי בני 16 עלו לפני כמה שנים מצרפת לישראל. "אפשר להבין את הרצון לחוקק חוק כזה", אומר ר', "אבל אנחנו יודעים מה אנחנו עושים וקצת יותר בוגרים מילדים בני 12".
א' מוסיף כי לדעתו מי שרוצה לשתות יעשה את זה למרות החוק. "מי שירצה לשתות ישתה בלי קשר לחוק הזה" הוא אומר, "אני שותה מדי פעם בבתים ריקים ובמסיבות, מתי שכולם שותים. אני שותה מספיק בשביל להיכנס לראש טוב".
נער נוסף המתגורר בעיר מספר כי בשביל לקנות אלכוהול הוא וחבריו משתמשים בשיטה הישנה של זיוף תעודות זהות. "כשאנחנו נכנסים לפאבים וברים ורוצים לשתות אז יש לנו תעודת זהות מזויפת".
איך משיגים אחת כזו?
"פשוט מכירים מישהו שיש לו תעודת זהות מזויפת ושואלים איפה הוא עשה. או שעושים לבד בפוטושופ. בכל מקרה, זו לא בעיה להשיג".
החוק החדש יכול לגרום להתרעה?
"אני לא אוהב את החוק הזה", אומר י', בן ה-15, "אני שותה מתי שאני יוצא לבלות, פעם בשבועיים בערך ואני לא רוצה לקבל על זה קנס". חבר שלו מוסיף ב', מוסיף: "אני לא חושב שהחוק אפקטיבי. מי שרוצה לשתות ישתה וקנס זה לא מה שימנע ממנו. בני הנוער פשוט ימצאו דרכים יותר מתוחכמות ונסתרות לשתות. זה לא אקט חינוכי בשום צורה, אין בחוק כזה שום ערך מוסף של למה זה לא טוב לבני נוער לשתות זה פשוט חוק שאומר 'זה לא בסדר לשתות כי אנחנו החלטנו".
מה היה יכול לעזור?
"היה הרבה יותר אפקטיבי לעשות שיעורים או פעולות בתנועות נוער. עדיף לעשות הסברה בנושא. אני לא שותה הרבה. פעם בשלושה חודשים".
ס', רק בת 13 ומספרת שלשתות אכוהול הפך למנהג אצלה ואצל חבריה. "התחלתי לשתות בגיל 12", היא אומרת, "זה נהיה מנהג כזה, בחופש הגדול זה קורה כמעט כל יום שאנחנו שותים עם חברים. בימים רגילים זה כל שבוע. לפעמים שוטרים עוצרים אותנו ומתקשרים להורים אבל לא לפקחים. האם החוק יעזור? אני אמשיך לשתות אני פשוט אחביא את הבקבוק".
תגובות