שני גני ילדים פרטיים בהרצליה, "הגן של חגית" וגן "ברל'ה", הצטרפו באחרונה למיזם "מחוסגן", מיזם המאפשר בקרה על חיסוני הילדים ושהוקם לפני כחודשיים, בין השאר בעקבות מקרים שונים של הידבקות בחצבת בקרב ילדים שלא חוסנו.
את המיזם, שכולו בהתנדבות, הקים תושב רמת השרון איתי ברשדסקי, הבעלים של גן הילדים "פשוט גן", יחד עם ד"ר ליאור אונגר, נוירוכירורג, וד"ר מאיר עזרא אליה, מתמחה על בטיפול נמרץ ביילוד. הוא מציע לגנים שעליהם לא חל חוק חינוך חובה ליווי של רופא, שכולל בדיקת פנקסי החיסונים של הנרשמים ומעקב אחר השלמת תוכנית החיסונים שלהם.
"עד כה הצטרפו למיזם 240 גני ילדים ו-3,000 ילדים, רובם בתל אביב, רמת השרון, הוד השרון ופתח תקווה, ועכשיו גם הרצליה", אומרת מנכ"לית מחוסגן סתו אברהמי, "יש לנו יותר מ-100 מתנדבים, רובם רופאים, סטז'רים וסטודנטים שעוזרים בבדיקת הפנקסים. יש גנים שמסתפקים בהצהרות הורים שכל הילדים חוסנו, אבל לצערנו הרב זה לא תמיד מספיק".
גם סלבריטאים נרתמו לעורר מודעות למיזם, ובהם גל גדות, בר רפאלי ואבי קושניר שהצטלמו כשהם מניחים יד על הכתף המחוסנת.
חגית עוז היא הבעלים והמנהלת של "הגן של חגית", גן ברישיון משרד החינוך ברחוב קלישר 4 בהרצליה. "אני נמצאת בתהליך מול מחוסגן והם יצוותו לי רופא שילווה את הגן", היא מספרת, "יש לי מעקב בגן אחרי החיסונים של הילדים, וההורים חתמו על הצהרה שהילד שלהם מחוסן וזה עובד על בסיס של אמון. יש לי תקשורת פתוחה עם ההורים, וכמובן שלא הייתי מוציאה ילד לא מחוסן מהגן, גם אם היו כאלה. אבל עם כל ההתפשטות של החצבת אני חושבת שצריך יותר לדקדק. לפעמים מפספסים חיסון וטוב שיש מעקב. משיח שהיה לי עם גננות בהרצליה אני מבינה שיש כמה שמתעניינות בפרויקט הזה".
אני מניחה שזה נושא שמעסיק את ההורים.
"הרבה הורים שמתעניינים בהרשמה לשנה הבאה העלו בפני את סוגיית החיסונים, וגם הורים ביומיום שואלים אותי אם כל הילדים בגן מחוסנים. חשבתי בתחילת השנה להוציא טופס הצהרה על חיסונים בהמשך לטופס ההרשמה, אבל אז התחלתי את התקשורת עם מחוסגן והשהיתי את זה, אני מעדיפה שיהיה איש רפואה שיבוא ויבדוק את פנקס החיסונים".
ברשדסקי מודה שהקמת המיזם נבעה בין השאר מחוסר מודעות שלו ושל בעלי ובעלות גנים אחרים, לסיכון שבאי מתן חיסונים. "כבעלים של גן ילדים, הורים היו שואלים אותי לאורך השנים לגבי החיסונים, רק שלא הייתה לי אף פעם תשובה טובה וגם אף פעם זה לא היה נראה לי חשוב מספיק", הוא מספר, "בסוף יולי, אמא בגן שהיא בהריון ורופאה פנימית, שאלה אם כולם בגן מחוסנים. אמרתי לה שאני לא יודע ושזה גם לא משנה. היא סיפרה לי שבמחלקה שלה שוכבת סבתא שנדבקה מהנכד שלה שלא חוסן נגד חצבת. היא שאלה אם בגן יש אמא שהיא חולת סרטן או ילד עם מערכת חיסונית חלשה, ואכן יש שתי אמהות חולות סרטן וילד ללא טחול, ויש גם תינוקות. היא הסבירה לי שכל אלה הם בקבוצת סיכון להידבק במחלות שיכולות להיות קטלניות עבורם. הבנתי את הטעות שלי, והחלטתי לבדוק מה המצב בגן על ידי בדיקת פנקסי חיסונים".
ברשדסקי: "פניתי לד"ר ליאור אונגר, הסברתי לו שאני רוצה לבדוק פנקסי חיסונים ושאני חושב שיש דרך לרתום עוד הרבה גנים לעניין. הקמנו קבוצת וואטסאפ עם 11 הורים מהגן שהם גם רופאים, והוספנו את אונגר וניהלנו דיון איך עושים את זה – איסוף פנקסים או רק הצהרה. הגענו למסקנה שאנחנו דורשים את כל פנקסי החיסונים ואם יש חריגים נעלה אותם לדיון בוועדת החריגים שתדבר איתם קבוצת ההורים רופאים. יצאנו לפיילוט בגן של שבועיים. בגן שלנו כולם היו מחוסנים וזה נדיר. זה נתן לנו הרבה מוטיבציה להמשך. בהמשך, כשיצאנו לתקשורת, הצטרף אלינו ד"ר מאיר עזרא אליה. הוא הוסיף נדבך חשוב שלכל גן יוצמד רופא שילווה את הגן ויענה על שאלות ויפתור דילמות. מאז, מאוגוסט, זה מיזם משותף לחלוטין".
ד"ר עזרא אליה: "חשבנו איך אנחנו מייצרים גנים שהסביבה בהם בטוחה לילדים, גנים שבהם אנחנו יודעים מהו אחוז הכיסוי החיסוני ואיך אנחנו מעלים אותו. התוכנית המקורית שלנו הייתה לעשות פיילוט בשישה גנים, אבל אז הצטרפו אלינו הרבה אנשים טובים. ביחד ראינו שיש דרישה לעוד ועוד גנים. כשהיו לנו 20 גנים הבנתי שזה גדול עלי ושאני צריך עוד רופאים מתנדבים בנוסף למכרים האישיים. פרסמנו מודעה וקיבלתי 130 מתנדבים באדמיניסטרציה, רופאים, אחים ואחיות וסטודנטים. היום אנחנו 230 מתנדבים. האתגר שלנו הוא איך להפעיל את העסק הגדול הזה. היופי של הפרויקט זה הרופא שמגיע לגן. מחוסגן קיים בין השאר על מנת להגן על ילדים שהמערכת החיסונית שלהם חלשה. אם לפני שלושה חודשים השאלה אם כל הילדים בגן מחוסנים הייתה שאלה מוזרה, היום היא סופר לגיטימית ומתבקשת כשהורה בא לבחור גן לילדים שלו. הם מבינים את החשיבות שלה לבגרות של הילדים שלהם, של החברה ושל החלשים בחברה".
משתמש אנונימי (לא מזוהה)
כל הכבוד