גיא גולדשטיין, קרן בר גיל, לואיס גראצ'וס, איה לוריא. צילום: אסף ברנר
גיא גולדשטיין, קרן בר גיל, לואיס גראצ'וס, איה לוריא. צילום: אסף ברנר

וגנר כהשראה: מוזיאון הרצליה העניק את פרס קשת לאמן גיא גולדשטיין

התערוכה של האמן, שעלתה לאחרונה במוזאון בעיר, בוחנת בעין ביקורתית יצירות של המלחין הגרמני מהמאה ה-19

פורסם בתאריך: 20.9.17 07:33

פרס קשת לאמנות עכשווית, הניתן בידי מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית ומשפחת בר-גיל אבידן, הוענק לאמן גיא גולדשטיין.

המדובר בפרס חדש שניתן בפעם הראשונה ויחולק אחת לשנתיים. הפרס מעניק לאמן או לאמנית הזוכים תערוכת יחיד וקטלוג שיוצא אחת לשנתיים במשך עשור. במסגרת זו יעבוד גולדשטיין עם האוצר לואיס גראוצ'ו ותערוכתו תנדוד ממוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית, שם תוצג עד ה-3.2.18, לאוסטין, בירת מדינת טקסס, במהלך שנת 2018.

התערוכה של גולדשטיין, Freigedank"", עלתה בימים האחרונים במוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית, לצד שאר התערוכות של העונה הנוכחית.

ב-"Freigedank" משתמש גולדשטיין בקומפוזיציות המוזיקליות ובכתבים שפרסם המלחין הגרמני ריכרד ואגנר כנקודת מוצא לעבודתו, שמשתמשת באסור ובטאבו באופן מחושב על מנת להאיר את היחסים בין ממשל, הדת והחברה. גולדשטיין בוחר כמקרה מבחן ביצירה שהיא מהידועות ביותר לשמצה, ומטפל בה באופן שלא רק מזכיר את  פשעי הגזענות ההיסטוריים באירופה, אלא גם מתריע כנגד כל מניפולציה תעמולתית או צנזורה באמנות.

מאמרו של ואגנר "היהדות במוזיקה", שפורסם ב-1850 תחת שם העט K. Freigedank (בעל מחשבה חופשית) שיחק תפקיד מרכזי בהטמנת זרעי הלאומנות והאנטישמיות בגרמניה של המאה ה-19. גולדשטיין מנכס באומץ את שם העט ככותרת תערוכתו הנוכחית. הוא משתמש במדיום הצליל על מנת לפרק ולהרכיב מחדש את האופרה של ואגנר, ריאנצי, אחרון הטריבונים, בהפכו טקסטים בלתי חוקיים למוזיקה ובהפכו את החלל הפיזי עצמו לתיבת נגינה. הסיפור של ריאנצי גדוש מטפורות לאומניות שמאוחר יותר שימשו כהשראה לאדולף היטלר בעת שהמפלגה הנאצית קיבלה תנופה, והעיבוד מחדש שעושה גולדשטיין למוזיקה האסורה מציג לראווה את הכוח המופעל כשמניפולציה של האמנות משמשת אג'נדה פוליטית.

המיצב Freigedank בוחן במבט ביקורתי את הסכנה הטמונה בצנזורה תרבותית ואפליה על בסיס שייכות לאומית, סוציו-פוליטית, או מגזרית. אף כי לעתים קל יותר לעמוד מהצד ללא מעש, גולדשטיין מזכיר לנו את סכנות השאננות ואת חשיבותו של חופש הביטוי.

פרס קשת נועד להרחיב את התמיכה בשדה האמנות הישראלי ולבנות דיאלוג בין אמנים ישראלים לבין אוצרים בינלאומיים, כאשר אשת האמנות קרן בר-גיל היא היוזמת והתורמת של קרן הפרס, העומדת על מיליון שקלים. האוצר הראשי ומנהל המוזיאון לאמנות עכשווית באוסטין טקסס, לואיס גראוצ'וס, הוא האוצר האורח הראשון של הפרס. כן, לצד יוזמת ותורמת הפרס בר-גיל, על חברי ועדת פרס קשת הראשון נמנים האוצר יונה פישר, האמן יצחק ליבנה, האמנית זויה צ'רקסקי, החוקרת ד"ר יעל גילעת ויו"ר הועדה ד"ר איה לוריא, המנהלת והאוצרת הראשית של מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית.

תגובות

אין תגובות

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"צומת השרון הרצליה"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר