בעיצומה של אחת התקופות המורכבות ביותר בתולדות החברה הישראלית, עו"ד אילן שרקון, דוקטורנט למשפטים ושותף ומייסד בפירמת CBA, חובק ספר חדש ומעורר מחשבה – "המשיח החילוני". הספר נולד מתוך מסע אישי ורעיוני שביצע שרקון במהלך השנים האחרונות, מסע שהפך לדחוף ורלוונטי מתמיד על רקע המשברים החברתיים, הפוליטיים והביטחוניים הפוקדים את מדינת ישראל.
בבוקר ה-7 באוקטובר 2023, הרעש שזעזע את ישראל לא היה רק פיזי, אלא גם נפשי ורוחני. לדברי שרקון, האירועים הקשים שחווינו חיזקו את תחושותיו כי הקרע החברתי מאיים לא רק על אחדותנו, אלא גם על עצם קיומנו כמדינה יהודית ודמוקרטית.
הספר "המשיח החילוני" מבקש להתמודד עם הפילוג בחברה הישראלית באמצעות הצעת חזון חדש לזרם החילוני ביהדות, כזה המחבר בין זהות יהודית לבין אורח חיים מודרני וחופשי. את ההשראה שאב שרקון מהספר "מדינת היהודים" של בנימין זאב הרצל והוא מבקש להציע פתרונות מהותיים לשאלות של זהות, אמונה ואחדות העם.
כיצד התגבש הספר? אילו מסרים הוא מבקש להעביר? ומהי דעתו של שרקון על המצב בישראל? עו"ד אילן שרקון עונה על הכל. אגב, כל ההכנסות ממכירת והפצת הספר מועברות לתרומה מלאה לעמותה לבחירת הקוראים.
במה עוסק הספר 'המשיח החילוני'?
"הספר מבקש להגדיר מחדש מהי יהדות חילונית ומהו תפקידם של החילונים ביהדות המודרנית. הרעיון המרכזי הוא שהחילונים אינם רק פסיביים במערכת היחסים בין דת ומדינה, אלא שהם נושאים באחריות היסטורית לשמר ולפתח את הזהות היהודית בדרכם. בעיניי, המשיח שיביא את הגאולה יגיע מתוך הזרם החילוני, כפי שהציונות נולדה מתוכו. תפקידנו, כחילונים, הוא לייצר מסגרת רעיונית שתאחד את העם ולא תחזק את הפילוג".
מה הניע אותך לכתוב את הספר?
"אני חילוני ותמיד הרגשתי פער גדול בין הזהות היהודית שלי לבין מה שמכנים 'אורח חיים דתי'. יחד עם זאת, בשנים האחרונות חשתי כי הקרע בין דתיים לחילונים מאיים להחריב את החברה הישראלית. בתוך כך, נוכחתי לדעת שחילונים רבים מחפשים דרך להתחבר לזהות היהודית שלהם, אך אינם מוצאים לכך מסגרת".
עו"ד שרקון מסביר: "במהלך כתיבת הספר פרץ המשבר החברתי סביב הרפורמה המשפטית. בעיניי, זה היה רגע מכונן. לא רק מאבק פוליטי או משפטי, אלא זעקה של ציבור חילוני שחושש מאובדן הזהות היהודית של המדינה. הרגשתי שזה הזמן להציע חזון שמחבר ולא מפריד".
מהי היהדות החילונית שאתה מנסה להגדיר?
"יהדות חילונית, מבחינתי, היא זהות יהודית שמנותקת מהצורך באמונה דתית או בקיום מצוות, אך עדיין מחוברת לערכים, למסורת ולתרבות היהודית. אני מאמין שאפשר לאהוב ולהעריך את המורשת היהודית בלי להיכנע לתכתיבים דתיים. הספר מדגיש שחילונים אינם פחות יהודים ושהם צריכים לקחת אחריות על המשך קיומה של היהדות כעם וכמדינה. אני מציע לראות את היהדות כמרחב פתוח, שבו כל אדם, מאמין או לא, יכול למצוא את מקומו. זו לא תנועה אנטי-דתית, אלא תנועה שמבקשת להרחיב את גבולות השייכות".
מה התהליך שעברת בעת כתיבת הספר?
"הכתיבה הייתה מסע עמוק לתוך השורשים שלי ושל החברה הישראלית. נפגשתי עם מגוון רחב של אנשים – דתיים, חילונים, יהודים מהתפוצות. ניסיתי להבין את נקודת המבט שלהם. קראתי כתבים פילוסופיים ותיאולוגיים, מהתנ"ך ועד הרצל וספרות מודרנית, כדי לשזור רעיונות ולמצוא שפה משותפת. התהליך היה לא פשוט. הכתיבה התרחשה לצד האתגרים של היומיום, הן כאדם פרטי והן כאיש מקצוע. האירועים של השנים האחרונות נתנו לספר משמעות עמוקה יותר. זו לא רק מסה פילוסופית, אלא קריאה לפעולה".
האם לדעתך ניתן לגשר על הפערים בחברה הישראלית?
"אני מאמין שכן, אבל זה ידרוש עבודה קשה והכרה הדדית. מה שחסר לנו כיום זה שפה משותפת. כל צד מתבצר בעמדותיו. הספר שלי מציע לייצר שיח שמבוסס על הכלה והבנה, בלי לוותר על עקרונות יסוד כמו דמוקרטיה ושוויון. אני מאמין שהחילונים צריכים להיות מעורבים יותר בשיח הזהותי במדינה. לא רק להגיב, אלא להוביל. אם נצליח להציג חזון שמדבר גם אל דתיים וגם אל חילונים, נוכל אולי לעצור את המדרון המסוכן שבו אנו נמצאים".
מהו לדעתך התפקיד המרכזי של חילונים ביהדות המודרנית?
"אני מאמין שהתפקיד המרכזי של חילונים ביהדות המודרנית הוא לשמש כגשר בין המסורת לבין הקידמה. החילונים הם אלו שמצליחים לשמר את הזהות היהודית תוך התאמתה לעולם משתנה. זה כולל חיבור לערכים אוניברסליים של שוויון, חירות ודמוקרטיה, לצד הערכה למורשת היהודית העשירה. מעבר לכך, החילונים חייבים לקחת חלק פעיל בעיצוב השיח היהודי-ישראלי ולא להשאיר אותו בידי הקבוצות הדתיות בלבד. זהו תפקיד שמחייב אותנו לפתח שפה יהודית-חילונית, כזו שמחברת בין מסורת לבין ערכים מודרניים בלי לוותר על אף אחד מהם".
כיצד אתה מתמודד עם ביקורת על רעיונותיך מצד הממסד הדתי?
"אני לא מופתע מביקורת ואף מקבל אותה באהבה. השיח שאני מציע מאתגר, משום שהוא מערער על התפיסה המקובלת שהממסד הדתי הוא היחיד שמגדיר מהי יהדות. אני מציע ראייה שונה, כזו שמכירה בכך שיש ליהדות הרבה יותר גוונים ממה שמקובל לחשוב. הביקורת משקפת חשש משינוי ואני מבין את זה. אך אני מאמין שככל שיותר אנשים, גם דתיים וגם חילונים, ייחשפו לרעיונות שבספר, הם יבינו שהמטרה היא לא לעקור את המסורת אלא להרחיב אותה כך שתתאים גם לציבור החילוני".
"יש בי תקווה, אבל גם הרבה דאגה"
האם יש לך מסר לדתיים שקוראים את הספר?
"כן, המסר שלי לדתיים הוא שהספר הזה אינו 'נגדכם'. להפך, אני מאמין שהעתיד של העם היהודי תלוי ביכולת שלנו, דתיים וחילונים כאחד, למצוא שפה משותפת ולחיות יחד. אני מבקש מהקוראים הדתיים לא לראות בחילונים כמי שמתרחקים מהיהדות, אלא כמי שמחפשים דרכים חדשות להתחבר אליה. החילוניות אינה מתחרה בדת, אלא זרם נוסף ביהדות, שיש לו מקום חשוב. אני מזמין את הציבור הדתי לקרוא את הספר מתוך פתיחות ולראות בו הזדמנות להידברות".
בספר אתה מתייחס לנושאים מורכבים כמו בריאת העולם וקיומו של אלוהים. כיצד אתה מצליח לגעת בנושאים האלה בלי להרחיק קוראים חילונים?
"אני ניגש לנושאים האלה מתוך כבוד והערכה לכל אדם ולכל דעה. המטרה שלי אינה לשכנע או להטיף, אלא לעורר מחשבה. כשמדברים על נושאים כמו בריאת העולם או קיומו של אלוהים, אני משתדל להציג מגוון של נקודות מבט ולא רק את זו שלי. אני מאמין שאפשר לדון בנושאים האלה באופן שמכבד גם את המאמינים וגם את הלא-מאמינים. בסופו של דבר, אני חושב שהדיון עצמו, הפתיחות לשאול שאלות ולחפש תשובות, הוא העיקר".
אילו תגובות קיבלת עד כה על הספר?
"התגובות שקיבלתי עד כה היו מגוונות ומרגשות. מצד אחד, חילונים רבים סיפרו לי שהספר נתן להם תחושת שייכות מחודשת ליהדות, כזו שלא הרגישו קודם. מצד שני, גם דתיים כתבו לי שהם מצאו בספר נקודות שמחברות אותם עם החילונים".
לסיכום, איך אתה רואה את העתיד של ישראל?
"יש בי תקווה, אבל גם הרבה דאגה. אנחנו נמצאים בעיצומו של משבר חסר תקדים שמחייב אותנו לחשוב מחדש על ערכים כמו אחדות, סולידריות ואחריות הדדית. אם נמשיך להתפלג ולהתנכר זה לזה, נהיה בסכנה קיומית לא רק מבחינת ביטחון חיצוני אלא מבחינת זהות פנימית. עם זאת, אני מאמין שבדיוק ברגעי משבר כאלה יש לנו הזדמנות להתעורר ולהשתנות. אם כל אחד ייקח אחריות אישית ואם נדע להתעלות מעל ההבדלים, יש לנו סיכוי".
הספר "המשיח החילוני" אינו רק כתב אישום על המצב הנוכחי, אלא גם מסמך אופטימי המציע חזון לעתיד. בעיניו של עו"ד אילן שרקון, החילוניות אינה רק דרך חיים אישית, אלא אחריות לאומית. שרקון קורא לחילונים לא לחשוש להיות חלק מהשיח היהודי ולא לראות עצמם כזרים בתרבות היהודית. הוא מדגיש את הצורך בחזון מאחד, כזה שיגשר בין העולם הדתי לעולם החילוני ויוביל לשינוי משמעותי בחברה הישראלית.
בין אם אתם מסכימים עם רעיונותיו או לא, אי אפשר להתעלם מהשיח החשוב ששרקון מעלה. "המשיח החילוני" מזמין את כולנו לחשוב מחדש על הזהות שלנו ועל הדרך שבה נוכל לשמור על מדינה יהודית ודמוקרטית.
תגובות