הכתם הצהוב מול חופי אפולוניה בהרצליה מגיע לבית המשפט: בקשה לאישור תביעה ייצוגית הוגשה לאחרונה לבית המשפט המחוזי בתל אביב, זאת בעקבות הנזק שגורם על פי טענת המבקשים הכתם הצהוב לתושבים במהלך השנים. מגישי הבקשה הם יונתן יעקובוביץ', חבר מועצת העיר הרצליה, עמותת "צלול" – עמותה לאיכות הסביבה, עומרי חצור, מתן וינשטיין בלומנבלט ודב יעקובוביץ', שלושתם גולשי גלים. הבקשה לתביעה ייצוגית, על סך של מעל 2.5 מיליון שקלים, הוגשה נגד מדינת ישראל – משרד הביטחון, נצר השרון בע"מ (מפעל תע"ש) ורשות מקרקעי ישראל. את העתירה הגישו, בשם העותרים, עורכי הדין עו"ד חיה ארז, עו"ד אוהד רוזן, עו"ד חגי קלעי ועו"ד גאיה הררי הייט.
מול חופי אפולוניה ישנו שנים רבות זיהום ים חריג שהתושבים מכנים "הכתם הצהוב", שנוצר ככל הנראה כתוצאה מכימיקלים שנקברו או זלגו לאדמה ממפעל "תעש נוף ים" ששכן באזור עד שנת 97, זיהמו את מי התהום ומשם את הים. בעמותת צלול, יחד עם תושבים בעלי אוריינטציה סביבתית, טוענים כי למרות שהכתם היה ידוע מזה זמן רב, לא עשו משרד הביטחון ורשות מקרקעי ישראל דבר כדי להסירו או לצמצם את הפגיעה בסביבה הימית והחופית.
כאמור, התובעים הציבו את הערכת הנזק הקבוצתי בתביעה בסכום שמעל 2.5 מליון שקלים וציינו בפתח הבקשה לתביעה הייצוגית: "המבקשים מתכבדים להגיש לבית המשפט הנכבד בקשה לאישור תובענה ייצוגית בגין הנזקים הנגרמים לציבור בגין כתם זיהום צהוב זרחני, שריחו עז, המופיע באופן תכוף מול החופים הצפוניים של הרצלייה. מקורו של הכתם בדליפת זיהום חמור ממתחם תעש נוף ים, שבבעלות המשיבות. וכן בגין כתם זיהום לבן, המופיע אף הוא בסמוך ושמקורו ככל הנראה אף הוא במתחם תעש נוף ים".
התובעים דורשים כי בית המשפט יורה על ביצוע בדיקות לזיהוי מדויק של הרכב הכתם הצהוב והכתם הלבן ומקורם, איתור מדויק של מקורות הזיהום והגורמים להם, גיבוש תכנית להפסקת הזיהום, ומתן כלל ההוראות הדרושות לצורך הוצאתה של התוכנית אל הפועל. בנוסף, דורשים פיצוי במסגרת התביעה וזאת בשל הנזק שנגרם להם בגין נזק לא ממוני של עוגמת נפש, סיכון לבריאות, ופגיעה באוטונומיה, וזאת כתוצאה מהזיהום.
באשר למקור הכתם הצהוב נכתב בתביעה: "ספק אם היום ישנה מחלוקת כלשהי בקשר לתשתית העובדתית, המבוססת בעיקרה על מסמכים של רשויות המדינה עצמה. כפי שנפרט, העולה מהמסמכים הפומביים של המדינה הוא שלאחר קרוב לעשרים שנים של הסתרת מידע, היום כבר אין ספק כי הכתם הצהוב הוא תוצר של זיהום שמקורו במתחם תעש נוף ים, וכי חלק מהחומרים שכבר זוהו בו הם חומרים מסוכנים ורעילים. כך, ביום 13.7.2017 התפרסמה המלצה של משרד הבריאות לפסול את חוף "נוף ים" (חוף סידני עלי) בהרצליה כחוף מוכרז עקב נוכחות עיתית של כתם צהוב, בעל ריח עז של כימיקלים ובמסגרתה קריאה למתרחצים להתרחץ בחופים הדרומיים יותר של הרצליה. ההודעה הבהירה כי הכתם הצהוב, שהופיע כבר שנים קודם מול חוף אפולוניה, נובע מפעילות תעשייתית בעבר של מתחם תעש נוף ים, וכי תוצאות הבדיקות הצביעו על קיומם של "מספר כימיקלים אשר רמת רעילותם אינה ידועה". ההמלצה על סגירת החוף ניתנה בעקבות התפשטות הכתם מחוף אפולוניה, לעתים, דרומה עד חוף נוף ים ואף דרומה ממנו".
בהמשך הבקשה נטען באריכות כי כל הגופים שהיו אמורים לטפל באותו מפגע של הכתם הצהוב פשוט לא עשו כך במרוצת השנים למרות האחריות שלהן לכך ולמרות פניות חוזרות ונישנות מצד תושבים וגורמים נוספים.
בהמשך פורט מדוע תובענה ייצוגית היא הדרך היעילה וההוגנת להכרעה במחלוקת בנסיבות העניין: "נדמה שהתביעה הנוכחית היא מסוג התביעות אשר אין כל דרך אפקטיבית לנהלן למעט תובענה ייצוגיות וכי בדיוק למטרה זו נחקק חוק תובענות ייצוגיות. כך, מדובר על קבוצה רחבה מאוד של נפגעים, אשר הפגיעה האינדיבידואלית בכל אחת ואחד מהם היא קטנה יחסית, אך הפגיעה המצטברת שנגרמה להם היא גדולה ביותר".
בסיום הבקשה הארוכה והמפורטת נכתב: "לאור האמור לעיל, מתבקש בית המשפט הנכבד להורות כמבוקש בפתח הדברים, לאשר את התובענה כתובענה ייצוגית, ולאחר מכן ליתן סעדים לטובת חברי הקבוצה".
מאחר ומדובר במאבק משפטי יקר, יצאו התושבים ועמותת צלול בבקשה לציבור לתרום לקמפיין ההמונים שנפתח לצורך המימון המשפטי בתביעה. יונתן יעקובוביץ' אמר השבוע: "בתור אזרחים שאכפת להם, נאלצנו להגיש את התובענה הייצוגית לבתי המשפט שעולה לנו לא מעט זמן ומשאבים. אני מאוד מקווה שהציבור יענה בחיוב לקריאה לתרומה כדי שנוכל להבטיח ים נקי מזיהומים באמצעות בתי המשפט שיורו לרשויות השונות לעשות את המוטל עליהן ולשלם על מחדליהן".
נדב דסברג, רכז קהילה ושיתופי פעולה בעמותת צלול, אמר: "הכתם הצהוב אל מול חופי הרצליה הוא מחדל זיהום ימי מתמשך שהמדינה גוררת רגלים וכושלת בטיפול בו. למרות שזיהום הכתם הצהוב מוכר לרשויות המדינה מזה זמן רב, משרד הביטחון ורשות מקרקעי ישראל, לא פועלים כדי להסירו או לצמצם את הפגיעה בסביבה הימית והחופית ובבריאות הציבור. הכתם נשאר במקומו וממשיך לסכן את בריאות התושבים והמערכת האקולוגית. כדי לסיים את המחדל הזה ולהביא לניקוי השטח עמותת צלול נאלצת לנהל מאבק משפטי יקר יחד עם תושבי הרצליה וקוראת לציבור הרחב להצטרף למימון ההמונים ולעצור את הזיהום המתמשך למען ים צלול וסביבה נקייה ובריאה".
מחברת נצר השרון נמסר בתגובה: "הנושא מצוי בהליך משפטי. תגובת החברה תימסר בבית המשפט".
תגובות